Vindt U dat er een verplichte governance code voor familiebedrijven moet komen?

U weet ongetwijfeld van het bestaan van de Corporate Governance Code af, zoals deze geldt voor beursfondsen, niet voor de overige bedrijven. Nog niet. Maar de ontwikkelingen lijken steeds meer richting verdere regulering te gaan. Het Financieel Dagblad schreef daar vanochtend nog over.

Al in 2013 werd (o.a. door Prof . Roberto Flören van Nijenrode) vastgesteld dat 44% van de familiebedrijven vond, dat de Code Tabaksblat voor àlle bedrijven zou moeten gelden en vond 72% dat er “een” gedragscode voor goed bestuur van private bedrijven zou komen. Sindsdien lijkt het reguleringsklimaat alleen maar verder opgewarmd. En als het Familiebedrijf hierin niet zelf iets onderneemt, wordt het vandaag of morgen wel door anderen voor en over haar gedaan.

Sinds enige jaren ben ik, via gesprekken met de top van Nederlandse deskundigen in familiebedrijven en het schrijven van een whitepaper, doende een Governance-Code voor Families met een FamilieBedrijf (“Code FFB”) te ontwikkelen. De Code sluit aan op de Aanbevelingen, zoals eerder door FBNed gedaan. Het voordeel van een dergelijke code voor het familiebedrijf zelf is, naast dat het initiatief dan bij het familiebedrijf zèlf kan blijven, dat het familiebedrijf aan alle stakeholders kan laten zien, dat de zaken bij de familie en bij het familiebedrijf goed geregeld zijn en dat er op een “normale” manier ook intern wordt bestuurd. Een keurmerkfunctie, dus.

Om de inhoud van de (12 artikelen grote) Code beter af te stemmen op de doelgroep, ben ik op zoek naar CEO’s of aandeelhouders/DGA’s van familiebedrijven die ik hierover kort mag interviewen. Het is vooral belangrijk om te horen welke regels het meest bezwaarlijk zijn om aan te voldoen (en waarom) en of er onderwerpen missen.

Wanneer u mij een persoonlijk bericht stuurt hier of via de mail, stuur ik u de concept tekst van de Code toe en neem ik contact met u op om een afspraak voor het telefonisch interview te maken. Uw medewerking wordt zeer op prijs gesteld!

Jeroen van Wassenaer

jeroen@vanwassenaer.nl

PS Ik ben ruim 25 jaar als ondernemingsrechtadvocaat en ook als mediator en vergadervoorzitter met name behulpzaam bij moeilijke besluitvorming binnen families met gemeenschappelijk bezit, zoals het familiebedrijf en in die hoedanigheid gefocust op governance-onderwerpen zoals de Code.